SMARTVILL

Pametna sela Evrope

Prvi regionalni forum i festival posvećen modernom agraru i pametnim selima

Banja Luka, 13. i 14. oktobar 2023. godine

Cilj događaja

Pokretanje procesa povezivanja različitih evropskih iskustava, Stakeholder-a i privrede sa potencijalima naših ruralnih područja

SMARTVILL

Prvi regionalni Smart Village događaj

Prvi regionalni događaj SMARTVILL – Pametna sela Evrope otvara svoja vrata 13. i 14. oktobra 2023. godine u Banja Luci, stvarajući prostor gdje se tradicija spaja sa budućnošću i otvarajući nove puteve za ruralni razvoj Evrope. Ovaj događaj okuplja stručnjake iz oblasti agrarne ekonomije, turizma, ruralnog razvoja, kao i predstavnike univerziteta, institucija, gradova i destinacija sa vizijom unaprijeđenja ruralnih zajednica kroz koncept „Pametnih sela“.

Kroz dva dana inovativnih panel diskusija, B2B susreta, interaktivnih prezentacija i mnoštvo drugih aktivnosti, učesnici će imati priliku da istraže i oblikuju budućnost koncepta „Pametnih sela“, inicijative koja nastoji da spoji IT tehnologije i agrar, kreirajući sinergiju digitalnih inovacija, cirkularne ekonomije i novih formi ruralnog turizma.

Zašto SMARTVILL

Zemlje regiona spadaju u kategoriju agrarnih država, sa gotovo 45 % radne snage koja se angažuje u sektoru poljoprivrede. Istovremeno, prirodni agrarni potencijali Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja su na izuzetno respektabilnom nivou.

 

Međutim, za razliku od država sa sličnim potencijalima i strateškim opredeljem za razvoj poljoprivrede, u ovom dijelu Evrope izražen je negativan demografski trend (sela „odumiru”), a agrarna politika još uvek nije pronašla adekvatan način da efikano iskoristi bogate i raznovrsne resurse ruralnih područja, dok se u urbanim centrima javlja preopterećenost stanovništvom.

 

Sa druge strane, ekonomski podaci pokazuju da ubrzano raste privredna grana koja se odnosi na IT industrije, te da je izvoz u ovoj oblasti odavno premašio vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda. Paralelno sa tim, agrarni sektor je sve više u fokusu digitalnih tehnologija i inovacija. Povezujući IT tehnologije i agrar u novi, u svijetu sve popularniji integralni model saradnje, u kojem se poljoprivreda, digitalne inovacije, ruralni razvoj, cirkularna ekonomija, novi ruralni turizam i druge srodne oblasti spajaju u svojevrstan „agritech“ klaster, ne samo da će doći do jačanja ruralne ekonomije, već će se planskim strategijama i aktivnostima doprinijeti revitalizaciji ruralnih područja, koja će ponovo postati atraktivne sredine za život i rad.

Institucionalni partneri

 

 

Prijavni obrazac